Technische ontwikkelingen hebben veranderingen in de maakindustrie versneld. Waar slechts enkele jaren geleden termen als ‘digitale transformatie’ en ‘digital manufacturing’ nog buzzwords waren, is het on-demand, digitaal en op maat leveren van producten en diensten tegenwoordig van niche naar mainstream gegaan. De Digitale Transformatie bepaald de innovatieagenda van vrijwel elke industrie.

Alle bedrijven kunnen inspiratie halen uit showcases van technologiebedrijven zoals Uber en Airbnb die met disruptieve innovatie succes hebben behaald door nieuwe producten of business modellen te ontwikkelen waarmee ze nieuwe markten hebben veroverd.

Maar deze voorbeelden zijn slechts de tip van de innovatie-ijsberg. Geen bedrijf kan immers alleen maar op disruptieve innovatie groeien. Succes trekt nieuwe partijen aan die alternatieven zullen aanbieden. Diversiteit zal toenemen en waardoor prijsdruk, en uiteindelijk zal prijserosie zal ontstaan.
De meeste bedrijven passen Digital Transformation toe bij incrementele innovatie: het veranderen updaten van bestaande producten. Incrementele innovaties zijn noodzakelijk om aantrekkelijk te blijven voor klanten, om winstmarges te handhaven en marktaandeel te handhaven.

Neem bijvoorbeeld navigatiesystemen in auto’s. Aanvankelijk was een geïntegreerd navigatiesysteem een innovatieve luxe die een premium verkoopprijs mogelijk maakte. Vandaag is het een commodity en net zo onontbeerlijk voor de verkoop als stuurbekrachtiging. Met verloop van tijd raakt het verouderd; elke auto heeft wifi en levert actuele en complete informatie via apps op je mobiel.

Digital Transformation gaat echter niet alleen om disruptief veranderen van een industrie of het ontwikkelen van een compleet nieuw product. Het start voor de meeste bedrijven met het aanpassen van het interne proces en met het veranderen van het bedrijfsmodel.

Managers moeten hun IT Governance afstemmen op de Digitale Transformatie. Bedrijven die dat verzuimen zullen niet effectief innoveren en derhalve hun relevantie binnen enkele jaren verliezen.

Wilt u weten of uw IT Governance op alle fronten in uw organisatie erop gericht is om de kansen te grijpen die de Digitale Transformatie kan bieden?
Heeft u een gericht advies nodig voor de zwakke onderdelen in uw IT Governance?

Met het ChangeVenture IT&DT Diagnose programma worden bovenstaande vragen beantwoord en ontvangt u een advies op maat. Elk van de negen onderdelen van het Business Framework worden onderzocht op afzonderlijke componenten en de onderlinge samenhang. Naast het benoemen van de sterke punten in uw organisatie die het fundament kunnen zijn onder uw eigen digitale transformatie, worden ook zwakke punten en bedreigingen aangewezen. Een onvoldoende performance van IT Governance wordt verklaard door het onderzoek en voorzien van praktische verbeteradviezen.

Meer weten over ChangeVenture’s IT& Digital Transformation Diagnose:
download gratis de preview van de whitepapers IT& Digital Transformation Diagnose, of

in ruil voor uw mailadres de volledige versie van de whitepapers, of
neem direct contact met ons op.

Meer weten over Innovatie Framework en de bouwstenen voor innovatie: kijk hier voor het boek